Kupuj według kategorii

Butle na wino

left banner

WINOMIERZ kapillaryczny / alkoholomierz do wina-7243
  • WINOMIERZ kapillaryczny / alkoholomierz do wina-7243

WINOMIERZ kapillaryczny / alkoholomierz do wina

9,90 zł

(9,90 zł szt.)

Brutto
WINOMIERZ kapillaryczny / alkoholomierz do wina
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

Kod kreskowwy: 5904816016925
Głównymi elementami miernika są:
probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg).

Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.
Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt 
Zakres: od 0 do 24°Blg 
( 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu). 
Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami: 
-przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy 
- zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty 
- odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony 
Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.

Użytkowanie : 
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka. 
Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy
BIO6093
2010-01-01
Nowy produkt

24 innych produktów w tej samej kategorii:

Przeglądaj produkty w super cenach
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć